Vliv aktivizačních činností na rozvoj mentálně postižených z pohledu dobrovolníka - Turková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá pohledem dobrovolníka na problematiku rozvoje mentálně postižených prostřednictvím aktivizačních činností. Teoretická část charakterizuje problematiku mentálně postižených a přibližuje práci s touto cílovou skupinou, a to včetně dobrovolnictví. Popisuje také aktivizační činnosti, jež jsou využívané v Denním stacionáři pro mentálně postižené děti, mládež a dospělé ve Strakonicích. Praktická část obsahuje zadání a výsledky výzkumného šetření, jehož cílem bylo zjistit, jakou kvalitu mohou dobrovolníci vnést do aktivizačních činností v Denním stacionáři pro mentálně postižené děti, mládež a dospělé ve Strakonicích. Výzkumné šetření bylo realizováno prostřednictvím rozhovorů s pracovníky a dobrovolníky zmíněného zařízení. Výsledky dokazují, že dobrovolníci mohou do práce s mentálně postiženými přinést nové nápady, přístupy či pohledy na věc.
The Influence of Activating Activities on the Development of Mentally Disabled People from Volunteer's Perspective
Keywords: mentální postižení; mentální retardace; práce s lidmi s mentálním postižením; dobrovolnictví; aktivizační činnosti; Mental disability; mental retardation; working with people with mental disabilities; volunteering; activating activities