Matematika ve fyzice - Blažek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná práce se zabývá matematickými prostředky, kterými je možné ve středoškolské fyzice popisovat harmonické kmity a vlnění. Nejčastěji jsou harmonické veličiny reprezentovány projekcemi rotujících symbolických vektorů ? fázorů, přesto největší pozornost je věnována reprezentaci harmonických veličin komplexními čísly. Je ukázáno, že obě tyto metody ve skutečnosti představují formalizovaný způsob řešení algebraicko-diferenciálních rovnic, popisujících příslušné fyzikální děje. Všechny přístupy jsou při řešení modelových úloh uplatňovány současně a vzájemně porovnávány. Text je především určen vyučujícím fyziky na středních školách a studentům fyziky na pedagogických fakultách.
Mathematics in Physics
Keywords: cívka; kondenzátor; impedance; střídavý proud; interference; komplexní čísla; coil; capacitor; impedance; alternating current; interference; komplex numbers