Romanismy v terminologii Nového občanského zákoníku a jejich francouzské ekvivalenty - Hodková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá tématem romanismů v terminologii Nového občanského zákoníku a překladem vybraných termínů do francouzštiny s přihlédnutím k právním konceptům. Úvodní kapitoly se týkají právního jazyka a jeho překladu, překladatelských postupů, přejímání slov v češtině a romanismů. Následující kapitola popisuje prováděný výzkum a postup práce a analyzuje získané výsledky jak z hlediska nalezených romanismů, tak z hlediska určování vhodných francouzských ekvivalentů. Výstupem této diplomové práce je glosář obsahující vybrané termíny a jejich navržené francouzské překlady.
Romanisms in the terminology of the New Civil Code and their French equivalents
Keywords: Nový občanský zákoník; právní jazyk; právní koncepty; přejímání slov; překlad; překladatelské postupy; romanismy; terminologie; legal concepts; legal language; loanwords; Nový občanský zákoník; romanisms; terminology; translation; translation techniques