Změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na cirkadiánní typologii u adolescentek - Beranová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá změnami tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na cirkadiánní typologii u adolescentek. Teoretická část práce je zaměřena na specifikaci vývojového období adolescence, tělesné hmotnosti, biorytmů a spánku. Výzkumná část práce se zabývá zejména oscilací tělesné hmotnosti adolescentek v průběhu období jednoho kalendářního roku v závislosti na vlivech jednotlivých ročních období. Dílčím předmětem výzkumného šetření je vztah mezi BMI a chronotypem jedince. Konkrétně bylo zkoumáno, zda má chronotyp skřivan nižší průměrnou hodnotu BMI v průběhu období jednoho kalendářního roku, než chronotyp sova. Výzkumná část dále přináší poznatky v oblasti složení a přijímání potravy chronotypů, a to z hlediska racionality a pravidelnosti stravování. Jedním z předmětů práce je rovněž vliv chronotypu na stravovací návyky jedince, konkrétně na jejich nevhodnost.
Body Weight Changes during the Year Depending on the Circadian Typology near the adolescent
Keywords: adolescentka; tělesná hmotnost; biorytmus; cirkadiánní typologie; spánek; adolescent girl; body weight; biorhythms; circadian typology; sleep