Vývoj osídlení a obyvatelstva na Lipensku do vzniku přehradní nádrže Lipno - Koubová, Jolana (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá vývojem osídlení a obyvatelstva v regionu Lipenska v rámci historické geografie. Úvodní část práce je zaměřena na složkově ? geografický popis zkoumaného území a vymezení tohoto regionu. Další kapitoly jsou zaměřeny na vývoj prostorové struktury obyvatelstva z hlediska času a dalších geografických a historických souvislostí a vazeb. Závěr práce je věnován změnám v osídlení vyvolaných výstavbou a existencí přehradní nádrže Lipno. Cílem práce je ucelený náhled do problematiky sídelního vývo-je oblasti v souvislosti s vývojem obyvatelstva a geograficko-historickými proměnami území. Bakalářská práce je zpracována na základě archivních materiálů, terénního vý-zkumu, historických a současných map, katastrálních map a leteckých snímků. Součástí práce je využití geografického informačního systému (GIS).
Development of settlement and inhabitants of Lipno region before the dam construction
Keywords: Lipenský region; vývoj obce; sídelní struktura; obyvatelstvo; Lipenská přehradní nádrž; Šumava; Vltava; Lipno region; development of the municipality; settlement structure; inhabitants; Lipno dam; Šumava; Vltava