Sherlock Holmes versus otec Brown, dvojí pojetí žánru - Hájková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce konfrontuje díla dvou odlišných klasiků detektivního žánru. Všímá si nejen rozdílných osobnostních rysů obou literárních postav a jejich pátracích metod, ale snaží se zjistit, do jaké míry je fikce ovlivněna názory a osobní zkušeností samotných autorů, t.j. A.C.Doylea a G.K.Chestertona. Vedle komparace různých tematických aspektů je pozornost věnována také literární metodě a stylu.
Sherlock Holmes versus Father Brown - two conceptions of the genre
Keywords: Sherlock Holmes; otec Brown; detektivní metody; Sherlock Holmes; Father Brown; detective methods