Atmosféra Země a astronomická pozorování - Zbejvalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce si klade za úkol nastínit pohled na astronomická pozorování nejen v atmosféře Země, ale také v dalekém vesmíru. Přináší stručný přehled od prvních optických přístrojů až po nejmodernější vesmírné observatoře. Zabývá se rovněž dopadem antropogenního a světelného znečištění na astronomická pozorování.
The Earth Atmosphere and Astronomical Observations
Keywords: Astronomická pozorování; vesmír; atmosféra Země; optické přístroje; vesmírné observatoře; Hubbleův vesmírný teleskop; Webbův vesmírný teleskop; Herschelův vesmírný teleskop; antropogenní znečištění; světelné znečištění.; Astronomical observations; space; Earth´s atmosphere; space observatory; Hubble Space Observatory; James Webb Space Observatory; Herschel Space Observatory; anthropogenic pollution; light pollution.