Důsledky stárnutí populace na vývoj potřeb v oblasti zdravotní a sociální péče. - Prylová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Mezi hlavní faktory, které ovlivňují vybavenost krajů zdravotními a sociálními službami, patří demografický vývoj, sociální struktura obyvatelstva, pokles neformální podpory a solidarity v rodině a také geografický profil územního celku, urbanizace, hustota osídlení a velikost obcí v regionu. Dále také nesmí zůstat opomenuta aplikace principů poskytování zdravotně sociálních služeb, které se uplatňují v západních evropských zemích. Cílem diplomové práce je zmapování pobytových a terénních služeb zdravotní a sociální péče v Libereckém kraji, zjištění jejich kapacity, kvality a jejich využívání seniorskou populací. Dalším cílem je zjistit, zda se moderní evropské trendy v poskytování služeb promítají ve zkoumaných službách v Libereckém kraji. Výzkum byl proveden pomocí sekundární analýzy dokumentů a dotazníkovou metodou. Výzkum prokázal, že kapacita především pobytových služeb sociální a zdravotní péče je nedostačující a dále také, že se moderní evropské trendy ve zdravotně sociálních službách neprojevují.
Consequences of population ageing on the development of its social and health needs.
Keywords: Komunitní plánování; Komplexní domácí péče; Služby sociální péče; Služby zdravotní péče; Stáří; Stárnutí populace; Community planning; Home care; Social services; Health services; Aging; Aging population