Porovnání vodních a látkových toků malých povodí na Šumavě v závislosti na způsobu hospodaření - Vácha, Aleš (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá porovnáním vodních toků a kvality vody odtékající z malých povodí s různým způsobem hospodaření v oblasti lipenského pravobřežní na Šumavě. Povodí jsou srovnatelná svou rozlohou, expozicí, nadmořskou výškou a klimatickými podmínkami, liší se ve způsobu využití půdy a hospodaření. Řešení bakalářské práce přispělo k zpřesnění měření průtoků a vyhodnocení dat od roku 2008 do roku 2013. Z vyhodnocených výsledků vyplývá, že z odvodněného povodí, využívaném jako pastviny, (Mlýnský) odteče průměrně 70%, z povodí s lesem, mokřady a loukami (Horský) 39% a z lesního povodí (Bukový) 33% vody, které do povodí dopadne ve srážkách. Průměrné roční hodnoty průtoku vody za sledované období byly na Mlýnském potoce 43,1 l.s-1 s maximem 662,9 l.s-1 (2. 6.2013), na Horském 28,6 l.s-1 s maximem 451,2 l.s-1 (2.6.2013) a 24,5 l.s-1 s maximem 220,0 l.s-1 (2.6.2013) na Bukovém potoce. Největší kolísání hodnot bylo zaznamenáno v povodí mlýnského potoka. Z výsledků vyplývá přímá závislost mezi hodnotami odtoku a množstvím rozpuštěných látek vyjádřené prostřednictvím elektrické vodivosti vody. Průměrné hodnoty vodivosti dosahují 84 ?S.cm-1 u Mlýnského potoka, 43 ?S.cm-1 u Horského potoka a 39 ?S.cm-1 u potoka Bukového. Řešením bakalářské práce bylo potvrzeno, ze způsob využití území se významným způsobem podílí na bilanci vody v povodí a kvalitě odtékající vody.
The comparison of water and matter flows in small catchments in the Šumava Mountains depending on landscape management.
Keywords: srážky; průtok; odtok; elektrická vodivost vody; precipitation; flow rate; runoff; electrical conductivity of water