Analýza běžné mluvy v okolí středočeské obce Kamýku nad Vltavou - Persanová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jak se mluví v obci Kamýku nad Vltavou a jeho okolí. V teoretické části naleznete historické a geografické informace o Kamýku nad Vltavou. Dále se čtenář dozví o obecné charakteristice středočeského nářečí a obecné češtiny. Se svolením respondentů jsem nahrávala jejich mluvenou řeč, kterou jsem v praktické části zanalyzovala. Také jsem se zaměřila na nářeční slovní zásobu, k jejímuž šetření jsem využila dialektologický dotazník.
Analysis of Common Spoken Language around the Central Bohemian Village Kamýk nad Vltavou
Keywords: nářečí; lexikologie; lexikografie; dialektologie; běžná mluva; rozbor; slovní zásoba; nářeční dotazník; dialect; lexicology; lexicography; dialectology; common speech; analysis; vocabulary; dialectical survey