Akumulace Jodu 131 ve zbytku štítné žlázy po strumektomii u karcinomu štítné žlázy: srovnání měření se scintilační sondou a na scintilační kameře - Svoboda, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce bylo porovnat akumulaci 131I ve zbytku štítné žlázy po strumektomii při karcinomu štítné žlázy scintilační sondou a na scintilační kameře. V praktické části se zaobírám výzkumnou otázkou: "Liší se významně akumulace jodu 131 ve zbytku štítné žlázy měřená scintilační sondou od měření na scintilační kameře?" a nulovou hypotézou: "Hodnoty měření akumulace jodu 131 se neliší v závislosti na měření scintilační kamerou a scintilační sondou." Zjištěná akumulace u scintilační kamery a scintilační sondy, byla analyzována one way ANOVA, neboli jednofaktorovou analýzou rozptylu, která nám zodpověděla otázku, zdali se liší měření akumulace 131I na scintilační sondě a na scintilační kameře. Závěrem se nám zodpověděla výzkumná otázka, potvrdila dodatečně stanovená hypotéza uvedená výše v této kapitole. Výsledky této práce mohou být použity v následující praxi v problematice měření akumulace 131I.
Iodine 131 accumulation in thyroid remnant after strumectomy in thyroid carcinoma: comparison of scintillation probe and scintillation camera
Keywords: Anatomie a fyziologie štítné žlázy; patologie štítné žlázy; scintilační sonda; scintilační kamera; fantom 131I.; Anatomy and physiology of the thyroid gland; pathology of the thyroid gland; scintillation probe; scintillation camera; phantom 131I.