Schopnost reverzního učení u rypošů lysých - Strolená, Pavla (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce je zaměřena na schopnost učení u rypošů lysých. Cílem této práce bylo zhodnotit schopnost asociačního a reverzního učení u těchto hlodavců v jednoduchém Y-bludišti. Zvířata rozlišovala mezi dvěma rozdílnými pachy, jeden z nich byl spojen s odměnou. Druhým cílem této práce bylo zhodnotit vliv pohlaví, tělesné hmotnosti a příslušnosti testovaných jedinců k rodině na výkon v učení. Asociační a reverzní učení bylo úspěšně provedeno, vliv pohlaví, tělesné hmotnosti a příslušnosti k rodině byl v některých případech prokázán.
The ability of reversal learning in naked mole-rats.
Keywords: učení; asociační učení; reverzní učení; rypoš lysý; learning; associative learning; reversal learning; naked mole-rat