Obchod EU v systému GSP - Šuláková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá obchodem EU v rámci GSP systému, tedy obchodem mezi rozvojovými zeměmi a Evropou. Jsou zjišťovány statistické údaje o importu EU v rámci tohoto systému a získávány klíčové informace o konkrétní zemi, zejména pak o oblasti obchodu. Poté je celá situace zhodnocena a patřičná doporučení pro zlepšení situace jsou navržena. Praktická část obsahuje grafické a tabulkové zhodnocení současného stavu obchodu EU v rámci GSP systému, případovou studii, ve které je vypočítáván celní dluh jedné rozvojové země, jež využívá preferenčního přístupu na EU trh a třetí země mimo EU, která nevyužívá žádných výhod, tyto dluhy jsou pak mezi sebou porovnány. Dále je zaměřena na konkrétní příklad, pro který byla vybrána rozvojová země Mosambik. Obsahuje rozhovor s pracovníky mosambického ministerstva průmyslu a obchodu za účelem získání všech nezbytných informací o zemi, o jejích limitech a záměrech. Dále obsahuje rozhovor s pracovníky místního celního úřadu v Českých Budějovicích, díky kterému jsou získány informace o importu EU v rámci GSP systému a o nových trendech. Na úplném konci praktické části je vedena diskuze, ve které se praktické poznatky spojují s teoretickými znalostmi. V této diskuzi jsou navrženy doporučení pro zlepšení stávajícího stavu obchodu v Mosambiku. Mezi doporučení patří neimportování produktů, které si může země sama zaopatřit, investování do výrobních technologií, know-how a marketingu, aby exportované produkty měly vyšší kvalitu a byly známé mezinárodně. Země by také měla řešit otázku bezpečnosti a získat zpět důvěru bank a investorů, kterou ztratila v roce 2016 kvůli aféře utajovaných půjček.
EU Market In GSP System
Keywords: GSP system; rozvojové země; import; export; obchod EU; GSP Scheme; developing countries; import; export; EU Market