Řešení protierozní ochrany na vybraném modelovém povodí. - Smrčka, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2008)
Anotace Erozní procesy jsou věčným problémem na zemědělské i nezemědělské půdě. Jejich působení na krajinu má nezanedbatelný dopad na celkovou stabilitu přírody. V případě zemědělského využití půdy je riziko erozních procesů a následné odnosy půdy z pozemků několikanásobně větší. V podhorských a horských oblastech kde je krajina tvořena převážně svahy a kopci se při vyšších maximálních hodnotách 24 - hodinového N - letého srážkového úhrnu mohou transporty půdy pohybovat i v několika tunách na hektar. Tato práce se věnuje vyhodnocení erozní ohroženosti na vybraném mikropovodí řeky Ostřice v blízkosti vodní nádrže Lipno. Výpočty a následné vyhodnocení odnosu půdy bylo provedeno na základě relativně přesné metody CN - křivek.
Solution of soil protection from erosion in researched catchment.
Keywords: půdní eroze; ztráta půdy; metoda CN-křivek; protierozní ochrana; povodí; přímý odtok; BPEJ; soil erosion; soil loss; method of CN-curve; protection from erosion; catchment area; direct drain; estimated pedologic-ecological unit