The Readers' Reception of Roald Dahl's Books. Children and Adult Readers and Their Way to the Grotesque - Masláková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem zájmu bakalářské práce je srovnání pojetí groteskna v tvorbě Roalda Dahla určené pro děti a pro dospělé čtenáře. V teoretické části se práce pokusí definovat pojetí grotesky a roli černého humoru v povídkové tvorbě a v autorově dětské literatuře. Jádrem výzkumu bude literárněvědná analýza groteskních prvků Dahlovy poezie pro děti Revolting Rhymes, povídkové tvorby z výborů Kiss, Kiss a dále zpracování autorovy prózy Charlie and the Chocolate Factory. Součástí recepce vybraných textů bude analýza motivů násilí a literární hyperboly včetně recepce filmových zpracování Dahlových děl.
The Readers' Reception of Roald Dahl's Books. Children and Adult Readers and Their Way to the Grotesque
Keywords: Roald Dahl; groteska; černý humor; analýza; děti; dospělí; Roald Dahl; the grotesque; black humour; analysis; children; adults