Digestát bioplynové stanice jako účinný prostředek k zlepšení fyzikálních vlastností kambizemí - Kašpar, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
V předložené diplomové práci je teoretická část pouhým přehledem základních informací o anaerobní digesci, tedy o výrobě bioplynu, principech jeho vzniku, chemickému složení, vlastnostech a o požadavcích na substrát, z kterého ve fermentorech bioplynových stanic bioplyn vzniká. V další části teoretického oddílu se práce zabývá digestátem a půdami, protože cílem mé práce je sledování možnosti využití odpadu z fermentorů BPS, digestátu ke kompostování a k zlepšení fyzikálněchemických vlastností těžkých půd. Ve vlastní experimentální práci bylo dokázáno, že digestát je nikoliv organické, ale slabé minerální hnojivo dusíkaté, velmi zředěné, funkci organického hnojiva neplní, protože jeho organická hmota je příliš stabilní. To však lze úspěšně využít při aplikaci digestátu do kompostu ? je tam šetrným provzdušňovadlem, šetří ztráty tepla a komposty mají vyšší hodnotu T. Hodí se i k aplikaci do půdy ? nikoli jako organické hnojivo, ale jako zlepšovač vodně-vzdušného režimu půd, zvláště těžkých.
Biogas digestate as an effective means to improve the physical properties Cambisol
Keywords: Bioplyn; digestát; komposty; těžké půdy; zlepšení fyzikálního stavu; Biogas; digest; compost; heavy soils; improving the physical state