Psychologická adaptace laika nastupujícího do zaměstnání k mentálně postiženým - Marešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce "Psychologická adaptace laika nastupujícího do zaměstnání k mentálně postiženým" se zabývá pocity člověka, který nikdy nepracoval s mentálně postiženými a jeho adaptací na toto pracovní prostředí. Teoretická část seznamuje se základními pojmy, jakož i emocemi, které toto zaměstnání provází. Praktická část představuje kvalitativní výzkum, který proběhl formou dotazníku se zaměstnankyněmi Domova pro osoby se zdravotním postižením v Oseku, jeho výsledky a závěrečným vyhodnocením. Práce s mentálně postiženými je krásná a velmi naplňující, ale začátky v této profesi jsou pro každého člověka, který do tohoto pracovního prostředí přichází poprvé, velmi náročné, jak je patrné i z výsledků tohoto výzkumu.
Psychological adaptation of the amateur who begins to work with mentally disabled persons
Keywords: adaptace; mentální postižení; komunikace; laik; emoce; pocity; agrese; adaptation; mental disability; communication; amateur; emotions; feelings; aggression