Cesta k obnově narušených funkcí rodiny pomocí sanace - Kublová Hanačíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá tématem rodiny z pohledu její nefunkčnosti, kdy je rodině nabídnuta pomoc a podpora pomocí sanace rodiny. První část charakterizuje rodinu jako celek, zabývá se současnou rodinou a typy rodin podle funkčnosti. Je představena dysfunkční rodiny, ve které je ohrožené dítě nebo v níž může dojít k ohrožení. Dále je blíže specifikováno ohrožené dítě v rodině. Je zde představena a charakterizována sanace rodiny jako jedna z metod pomoci rodině sanací. V závěru práce je uveden konkrétní příklad spolupráce orgánu sociálně-právní ochrany dětí a neziskové organizace, která se sanací rodiny zabývá. Příklad rodiny je uveden pomocí kazuistiky. Pojednáno je o vzájemné spolupráci subjektů podílejících se na pomoci rodině.
The path to the restoration of disturbed functions of the family using remediation
Keywords: rodina; funkce rodiny; dysfunkční rodina; ohrožené dítě; sanace rodin; family; family function; dysfunctional family; the endangered child; the remediation of families