Analýza užití deminutiv v anglických překladech pohádek bratří Čapků. - Schůtová, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se bude zabývat výskytem deminutiv v anglických překladech vybraných pohádek Karla Čapka. Předmětem zkoumání bude výskyt a funkce deminutiv ve vybraných autorských pohádkách a jejich anglických překladech. Práce bude rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části autorka vymezí a definuje pojem zdrobnělina, vysvětlí funkční využití deminutiv v češtině, jejich tvoření pomocí deminutivních sufixů a zmíní základní teorii překladu. Dále porovná a vysvětlí jazykové procesy slovotvoření deminutiv v anglickém jazyce. Hlavním cílem praktické části práce bude komparativní analýza užití zdrobnělin, jejich četnosti, důvody výskytu a překladové ekvivalenty ve vybraných autorských pohádkách a jejich anglických překladech.
The use of diminutives in English translations of fairy tales by Karel and Josef Čapek.
Keywords: Deminutivum; překladový ekvivalent; pohádka; slovotvoření; analýza deminutiv; Diminutive; translation equivalent; fairy tale; word formation; analysis of diminutives