Možnosti interkonfesijního vzdělávání v české škole - Stýblová, Sára (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá možnostmi interkonfesijního vzdělávání v českých školách. Teoretická část se vyznačuje odborným zpracováním aktuálních literárních pramenů o dějinách a současnosti ekumenismu, interkonfesijních vztazích a o možnostech ekumenického a interkonfesijního vzdělávání. Praktická část se zaměřuje na ověření těchto skutečností s pomocí empirického kvalitativního výzkumu. Zabývá se otázkou vnímání religiozity studentů odlišných konfesí navštěvujících církevní školy v České republice. Konkrétně se jedná o mládež ve věku 15-17 let. Obsahem praktické části je popis metodologie výzkumu, jednotlivé výpovědi respondentů, jejich vyhodnocení a následné shrnutí výsledků výzkumu. Výsledky výzkumu poukazují na odlišnost přístupu jednotlivých škol k mezináboženské výchově a vzdělávání. Zatímco na jedné církevní škole nalezneme příkladné zařazení interkonfesijního vzdělávání do obsahu náboženských hodin, na škole druhé nenalezneme známky mezináboženského vzdělávání vůbec, což se následně nepříznivě odráží na prožívání vlastní religiozity jednotlivých studentů. Stojí za tím u mladých lidí zřejmě celkové slábnutí vlivu náboženství ve společnosti a zamýšlení se nad otázkami zcela jiného než náboženského charakteru.
Possibilities of inter-confesive education at the Czech school
Keywords: ekumenismus; interkonfesijní vztahy; religiozita; církev; vzdělávání na církevních školách; interkonfesijní vzdělávání; ecumenism; inter-confesive relations; religiosity; church; education at religious schools; interconfessional education