Zrychlená společnost a hnutí Slow Movement - Šitnerová, Simona (Jihočeská univerzita, 2017)
Předložená bakalářská práce se zaměřuje na fenomén zrychlené společnosti a globální myšlenkové hnutí Slow Movement, coby reakci na tento společenský trend posledních staletí. Autorka nejprve popisuje historický vývoj společenského zrychlování a jeho dopady na lidstvo i životní prostředí, které, jak zjišťuje, jsou často výrazně negativní. Následně jsou ve studii popsány historické i kulturní rozdíly v lidském vnímání času a odlišnosti v tempu života vybraných států a národů světa. Dále je ve studii zaměřena pozornost na první tendence ke zpomalení, které se začaly ve společnosti objevovat již v době moderní, a ve větší míře se prosadily v době postmoderní. Hlavní část práce představuje globální hnutí Slow Movement, okolnosti jeho vzniku, vývoj v čase, a hlavní ideje celého sledovaného konceptu. Skrze detailnější deskripci jednotlivých tematických odnoží pomalého hnutí jsou dále prezentovány konkrétní způsoby a návody na realizaci života v souladu s pomalou filozofií. Závěrem jsou shrnuty hlavní zjištění a poznatky, kterých bylo ve studii dosaženo, vysloveny náměty pro budoucí výzkum, a uvedeno krátké zamyšlení ohledně perspektiv možného budoucího úspěchu a dalšího rozšíření myšlenek hnutí Slow Movement.
Accelerated society and the Slow Movement
Keywords: Zrychlená společnost; Slow Movement; Slow Food; decelerace; akcelerace; globalizace; McDonaldizace společnosti; trvale udržitelný rozvoj; moderní společnost; postmoderní společnost; temporálie; životní tempo; konzumní společnost; Accelerated society; Slow Movement; Slow Food; deceleration; acceleration; globalization; McDonaldization of society; sustainable development; modern society; postmodern society; temporality; pace of life; consumer society