Odběr spermatu pomocí katetru a jeho využití při výtěru štiky obecné (Esox lucius L.) - Plaňanský, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce je porovnání kvality spermatu štiky obecné odebíraného odlišnými způsoby. První metodou je odběr vytlačovaného spermatu masáží břišní dutiny. Druhou metodou je odběr vytlačovaného spermatu pomocí speciálního katetru s cílem eliminovat kontaminaci spermatu močí. Poslední metodou je odběr testikulárního spermatu. U odlišně odebraného spermatu byla hodnocena a porovnána jeho kvalita. Hlavní pozorované parametry byly objem spermatu, koncentrace spermií, pohyblivost a rychlost pohybu spermií a osmolalita semenné plazmy. Vzorky různě odebraného spermatu byly využity k oplození jiker. U oplozených jiker byla pozorována oplozenost a líhnivost larev.
Sperm collection wtih catheter and its use in artificial reproduction of northern pike (Esox Lucius L.)
Keywords: Štika obecná; umělá reprodukce; odběr spermatu; kvalita spermatu; CASA analýza; pohyblivost spermií; rychlost pohybu spermií; koncentrace spermií; katetr; osmolalita semenné plazmy; oplozenost jiker.; Northern pike; artificial reproduction; sperm collecting; sperm quality; CASA analyse; spermatozoa motility; spermatozoa velocity; spermatozoa concentration; catheter; osmolality of seminal fluid; egg fertilization.