Vztah mezi lokomoční aktivitou, oxidačním stresem a stárnutím ploštice Pyrrhocoris apterus - Buřičová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2012)
Byla testována hypotéza, že experimentální manipulace prodlužující život souvisejí se sníženou pohybovou aktivitou a molekulárním poškozením způsobeným oxidačním stresem.Využili jsme tři různě dlouho žijící fenotypy samců i samic ploštice (reprodukčně aktivní, diapauzní a bez corpora allata - endokrinní žlázy produkující juvenilní hormon). Jako indikátor oxidačního poškození bylo využíváno množství karbonylovaných proteinů v hrudních svalech ploštice.
Relationship between locomotor activity, oxidative stress and aging in fire bug Pyrrhocoris apterus
Keywords: oxidační stres; stárnutí; pohybová aktivita; diapauza; alatektomie; oxidative stress; aging; locomotor activity; alatectomy