Asociace polymorfizmu kandidátních genů s masnou užitkovostí skotu - Půbal, Václav (Jihočeská univerzita, 2017)
Výzkum v oblasti molekulární genetiky spěje rychlým tempem kupředu a stejně tak se dramaticky navyšuje penzum vědomostí o geneticky založených, ekonomicky důle-žitých vlastnostech kulturních zvířat a rostlin. Tato práce podává přehled aktuálních poznatků o kandidátních genecha asociaci jejich polymorfizmů s masnou užitkovostí a kvalitou hovězího masa. Vybraných 10 genů zahrnuje: CAST (calpastatin), PLAG1 (pleomorphic adenoma gene), ANK1 (ankyrin 1), FABP4 (fatty acid binding protein 4), FASN (fatty acid synthase), SCD (stearoyl-CoA desaturase), LEP (leptin), MSTN (myostatin), IGF2 (insulin-like growth factor 2) a TG (thyroglobulin).
Association of candidate genes plymophism involved in meat quality
Keywords: Skot; kandidátní gen; SNP; kvalita hovězího masa; Cattle; candidate gene; SNP; beef quality