Účetnictví malých obcí: obec Račice nad Trotinou - Jakoubková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na změny vznikající v účetnictví obcí od 1. 1. 2010, především na vyhlášku č. 410/2009 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro některé vybrané účetní jednotky, jež nahrazuje stávající vyhlášku č. 505/2002 Sb. Vyhláška 410/2009 Sb. byla analyzována z hlediska změn v účetní závěrce a změn ve směrné účtové osnově. V krátkosti se práce věnuje zákonu č. 304/2008 Sb., jímž se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Dále jsou popsány zásadní změny v postupech účtování územních samosprávných celků od 1. 1. 2010. V práci je také vytvořen převodový můstek pro obec Račice nad Trotinou dle Českého účetního standardu pro některé vybrané účetní jednotky č. 702 - Otevírání a uzavírání účetních knih, který určuje postup účetní jednotky k 1. 1. 2010. Rovněž je provedena analýza struktury a vývoje příjmů a výdajů obce za období 2006 - 2009 na základě výkazu pro hodnocení plnění rozpočtu územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí.
Accounting of small comunities: village Račice nad Trotinou
Keywords: obec; účetnictví; vyhláška; zákon; community; accounting; decree; law