Analýza rozpočtu na příkladu vybrané obce - Běhounová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem práce je analýza rozpočtu vybrané obce s důrazem na plnění rozpočtu a zhodnocení vývoje rozpočtu v období od roku 2009 do roku 2019. Hlavním cílem teoretické části je popsat jednotlivé postavení obce, působnost a orgány územních samosprávních celků. Dalším cílem teoretické části je charakterizovat finanční hospodaření obcí pomocí nástrojů finančního hospodaření a rozpočtového procesu. V praktické části bakalářská práce analyzuje základní nástroj finančního hospodaření, tedy rozpočet. Dílčím cílem praktické části bylo analyzovat jednotlivé příjmy: daňové, nedaňové, kapitálové a přijaté transfery, které se dál dělí dle položek. Dále také analyzovat výdaje kapitálové a běžné, které se dělí také dle položek. Současně za pomoci horizontální a vertikální analýzy jsou popsány příčiny změn v rozpočtu v daném období. V praktické části práce je dále také zpracována analýza plnění rozpočtu dané obce. Práce je zakončena dotazníkem, který vyplňovali obyvatelé dané obce. Závěrem jsou obsažena doporučení na rozvoj obce, případně změny ke zveřejnění rozpočtu.
Budget Analysis Demonstrated on a Selected Municipality
Keywords: rozpočet obce; rozvoj obce; místní rekreační poplatky; vládní opatření; municipality budget; municipality development; local recreational fees; government measures