Transformace výsledku hospodaření na základ daně z příjmů v různých formách obchodních společností - Sváčková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním a základním cílem této práce je poukázat na rozdíly ve zdanění jednotlivých právních forem podnikání. Při rozhodování a výběru vhodné právní formy podnikání je daňová otázka jedna z hlavních, které je třeba důkladně zvážit, neboť daňový dopad a v neposlední řadě i způsob ručení za závazky společnosti jsou skutečnosti, které budou firmu provázet po celou dobu její existence. Tato práce má přinést pohled na vazby účetních a daňových zákonů při zjišťování daně z příjmů a tím i disponibilního výsledku hospodaření, který slouží společnosti jako zdroj financování dalšího rozvoje a činnosti společnosti. V teoretické části, která zahrnuje 3 kapitoly, budou nejdříve charakterizovány jednotlivé typy obchodních společností. Další kapitola se zabývá účetním výsledkem hospodaření a rozdělením disponibilního zisku. Poslední kapitola teoretické části práce je zaměřena výhradně na daňovou problematiku, a to na zdanění příjmů jak právnických tak fyzických osob. Tyto teoretické informace jsou aplikovány v praktické části práce, ve které je uveden přesný postup zjišťování daňové povinnosti a disponibilního výsledku hospodaření u jednotlivých společností a dále jakým způsobem se disponuje s tímto výsledkem hospodaření.
Trading Income Transform to The Income Tax Base into Variety of Companies
Keywords: Daň z příjmů fyzických osob; daň z příjmů právnických osob; daňový základ; fyzická osoba; právnická osoba; podíly na zisku; rozdělení zisku; akciová společnost; společnost s ručením omezeným; komanditní společnost; veřejná obchodní společnost; výsledek hospodaření; účetní výsledek hospodaření; sociální pojistné; Company; Co-partnership; Economic result; Earnings after the taxation; Earnings before the taxation; Join stock company; Legal entity; Legal entity income tax; Limited company; Natural person; Natural person income tax; Special limited partnership; Tax; Tax base