Podoba vybraných pověstí u Kosmy a Hájka - Čapková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Účelem bakalářské práce je zachytit významové odstíny pověstí v Kosmově a Hájkově podání. Hlavní pozornost je věnována analýze hlavních dějových motivů v pověstech o Libuši, o Přemyslovi Oráčovi a o dívčí válce, přičemž si všímáme především způsobu podání u obou autorů a případných významových odlišností. S poukázáním na tyto odlišnosti si klademe za cíl ozřejmit především proměnu účelu, který měly pověsti plnit od doby Kosmovy do doby Hájkovy. Dále se pokoušíme zachytit vliv těchto pověstí na společnost, proměny jejich interpretace v průběhu let, metody jejich zkoumání a v neposlední řadě i poukázat na podobnost českých pověstí s některými světovými mýty a tím ozřejmit jednu z reálných možností jejich původu.
Shape of collected folk-tales in Kosmas and Hájek
Keywords: Kosmova kronika; Hájkova kronika; pověsti; Kosmas chronicle; Hájek chronicle; legends