Analýza materiálových a ekonomických toků ve vybraném regionu - Vovsová, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je analýza materiálových a ekonomických toků ve vybraném regionu a případné navržení opatření vedoucí ke zlepšení stávající situace. Příspěvek se zaměřuje na Jihočeský kraj. Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 70/2012 ze dne 18. ledna 2012 o statistickém vykazování musí podniky sdělovat údaje o přepravě příslušným organizacím. Bohužel ekonomické údaje z oblasti materiálových toků nejsou nikde přesně hlášeny, takže byly použity pouze ilustrativní ukazatele, které charakterizují příslušné ekonomické toky. Pomocí nasbíraných dat byl získán stávající obraz materiálových a ekonomických toků ve vybrané oblasti. Poté byla provedena specifická analýza toku jednoho vybraného materiálu, a to prostřednictvím výroby, distribuce a prodeje. Následně bylo vyhodnoceno, zda výsledky tohoto vybraného produktu odpovídají výsledkům statistických zpráv. Poslední částí byla SDA analýza pro určení vlivu toku materiálu na vývoj populace, sociální bohatství a technologický pokrok. Na základě výsledků jednotlivých dílčích analýz byla navržena opatření ke zlepšení současné situace.
Analysis of material and economic flows in the selected region
Keywords: logistika; materiálové toky; ekonomické toky; náklady; doprava; logistics; material flows; economic flows; costs; transportation