Zahrada jako estetický objekt (a jako umělecké dílo?) - Špaková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se bude věnovat problematice vnímání okrasných zahrad tak, jak je pojednána v díle současného filozofa Davida E. Coopera a filozofky Mary Millerové. Představí otázku zahrady jako specifického estetického objektu, jenž je odlišný od přírodního estetického objektu na jedné straně, i od uměleckého díla na straně druhé. Práce si rovněž položí otázku, z jakých důvodů nejsou již zahrady kladeny do oblasti umění, popř. zda a za jakých podmínek lze v současnosti o zahradách jako uměleckých dílech uvažovat. V závěrečné kapitole autorka práce na základě předchozích částí předloží svou úvahu o vzniku českých zahrad v japonském stylu. Tato část pracuje s charakteristikami japonských zahrad a porovnává je s evropským pojetím zahrady.
The Garden as an Aesthetic Object (or as an Art?)
Keywords: zahrada; estetický objekt; umělecké dílo; umění; artefakt; příroda; japonské zahrady; Garden; aesthetic object; japanese garden