Zpracování tématu Adam a Eva u studentů arteterapie - Ježková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá motivem Adama a Evy v tvorbě studentů arteterapie. Cílem práce je prezentace způsobů zpracování Adama a Evy (akvarel) a současně prezentace interpretačního potenciálu tohoto tématu. Integrovaný výzkumný design předpokládá zmapování akvarelů s námětem Adama a Evy. Cílem kvantitativní části výzkumu je zjistit časté a případně originální způsoby zpracování tématu. Tato část výzkumu je doplněna kvalitativní částí, kterou tvoří interpretačními potenciály jednotlivých fází biblického příběhu, interakcí mezi postavami a méně častými zpracováními Adama a Evy při arteterapeutickém zadání. Výzkum tak obsahuje deskripci, která je doplněna možnou explanací. Interpretace je pouze možnost, kterou lze nabídnout klientovi, nikoliv daný fakt. V kvalitativní části výzkumu budou rozebrány polostrukturované rozhovory s autory vybraných artefaktů (proč zachytili tuto fázi příběhu, jak se jim pracovalo s daným tématem při interpretacích atd.). Zjištěná data navazují na prezentaci interpretačního potenciálu výtvarného znázornění tématu biblického příběhu - Adam a Eva v kontextu arteterapeutické práce.
Working of the theme Adam and Eva at students of art-therapy
Keywords: Adam a Eva; projektivně intervenční arteterapie; interpretace; Adam and Eve; projections intervention art therapy; interpretation