Ošetřovatelská dokumentace v ČR - Rak, Michal (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma diplomové práce: Ošetřovatelská dokumentace v ČR. Práce porovnává ošetřovatelské dokumentace, používané v různých zdravotnických zařízeních, zabývá se jejich tištěnou podobou. Vybírá jejich hlavní součásti, zaměřuje se na obsah jednotlivých složek a na záznam realizace ošetřovatelského procesu. Tyto oblasti jsou v práci analyzovány a porovnány v praktické části. Cílem diplomové práce bylo zjistit jakou dokumentaci používají zdravotnická zařízení v ČR a porovnat tyto interní materiály. Z oslovených 49 zařízení všech krajů ČR bylo do zpracování zařazeno 15, která kladně reflektovala na spolupráci a poskytla ošetřovatelskou dokumentaci v tištěné podobě. Všechny získané materiály byly podrobeny analýze a využity ve výzkumném šetření. Pro splnění cílů bylo použito kvalitativní šetření. K porovnávání byl vytvořen záznamový arch. Vycházel z 12 oblastí modelu Gordonové. Jednotlivé dokumentace byly vedeny, zpracovávány a jsou v práci zmiňovány pod písmeny abecedy, aby byla zachovány anonymita výzkumného šetření. Jednotlivé materiály byly podrobeny analýze. Obsahy archů byly porovnány a vyhodnoceny. Sebraná data byla zpracována pomocí programu Microsoft Office Word. Z výsledků výzkumného šetření je patrné, že dokumentace má ve všech zdravotnických zařízeních podobné složení. Obsahuje ošetřovatelskou anamnézu, plán ošetřovatelské péče a další dokumenty, které jsou v práci uvedeny podrobněji. Ošetřovatelská anamnéza je rozdělena do jednotlivých oblastí, nejsou voleny dle žádného modelu a jejich počet je různý. V dokumentacích jsou využívány měřící techniky. Nejčastěji byl volen Barthelův test základních všedních činností. Na ošetřovatelskou anamnézu navazuje plán ošetřovatelské péče. Všech 15 dokumentací obsahuje tento plán. Šest zdravotnických zařízení volilo formu volné tvorby, šest formu předtištěnou a tři zdravotnická zařízení spojila tištěnou i volnou formu v jedno. Všechny zkoumané vzorky jsou dle zjištění na srovnatelné úrovni a splňují veškerá kritéria daná potřebami praxe pro kvalitní péče o pacienta. Výsledky práce budou zpětně poskytnuty spolupracujícím zařízením, která je mohou využít pro lepší kvalitu záznamů o pacientech.
Nurse documentation in Czech republic
Keywords: Ošetřovatelství; ošetřovatelský proces; zdravotnictví; dokumentace; Nursing; nursing suit; health service; documentation