Externality v dopravě a možnosti jejich řešení - Voborská, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Doprava je stěžejním odvětvím celé ekonomiky, protože patří mezi základní potřeby společnosti. Tato práce je zaměřena na dopravu a na externí náklady. Externí náklady vznikají subjektům, které nejsou přímo účastny dopravní činnosti, a přesto jsou jim tyto náklady určeny. Po důkladném seznámení se s danou problematikou se dále práce zabývala nalezením řešení. Na příkladu obcí Lišov a Štěpánovice bylo ukázáno, jak mohou obce s velmi frekventovanou silnicí negativní vlivy z dopravy řešit.
External costs in traffic and on possibilities of their calculation
Keywords: Doprava; externí náklady; kvantifikace externích nákladů; řešení externích nákladů; Traffic; external costs; quantification of external costs; solutions of external costs