Využití teorie her v podmínkách dopravních toků - Wagner, Pavel (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce řeší aplikaci teorie her v podmínkách dopravních toků. Doprava je doslova fenoménem dnešní doby. Krom nesporných pozitiv má však narůstající dopravní provoz i svá negativa. Časté dopravní zácpy, zvyšování emisí a implicitní ekonomické ztráty na straně řidičů. Hlavním cílem diplomové práce je analýza využití teorie her v podmínkách dopravních toků. Při současném trendu rostoucí populace a tím spojených problémů s přetíženou dopravou se ukazuje, že je neustále nutné zlepšovat logistiku dopravy a tím zvyšovat plynulost silničního provozu. Tato diplomová práce popisuje jedno z možných řešení - aplikaci teorie her v podmínkách dopravních toků se zaměřením na chování samotných řidičů.
Application of game theory in terms of traffic flows
Keywords: Teorie her; dopravní toky; pravidlo ZIPu; Braessův paradox; game theory; traffic flow; ZIP rule; Braess paradox