Vyšetření dárců rekonvalescentní plazmy anti-SARS-CoV-2 - Šrámková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Rekonvalescentní plazma anti-SARS-CoV-2 je plazma získaná od dárců, kteří prodělali onemocnění Covid-19 a vytvořili si protilátky anti-SARS-CoV-2 v dostatečném titru. V době pandemie Covid-19 před zavedením monoklonální protilátek a specifických antivirotik byla rekonvalescentní plazma jednou z mála dostupných možností léčby onemocnění Covid-19. Hlavním tématem bakalářské práce je vyšetření dárců rekonvalescentní plazmy anti-SARS-CoV-2. U dárců krve a jejích složek se po odběru vyšetřují markery nejvýznamnějších infekčních chorob přenosných krví a základní imunohematologické znaky. U dárců rekonvalescentní plazmy se navíc vyšetřovalo množství protilátek anti-SARS-CoV-2. Teoretická část bakalářské práce se zabývá charakteristikou onemocnění Covid-19, viru SARS-CoV-2, historií a současností používání rekonvalescentní plazmy. Při popisování odběrů a vyšetření dárců krve a krevních složek se zaměřuje na specifika rekonvalescentní plazmy. Praktická část se věnuje vyšetření dárců RP anti-SARS-CoV-2 na analyzátorech NEO Iris a Architect i2000 SR na TRS NEMCB. Dárci RP anti-SARS-CoV-2 museli splnit stejné podmínky k odběru a vyhovět povinným vyšetřením jako dárci při klasických odběrech. Vyšetření zahrnovala jak imunohematologická vyšetření (krevní skupiny AB0, RhD a screening nepravidelných antierytrocytárních protilátek), tak serologická vyšetření infekčních markerů (anti-HIV-1 + anti-HIV-2, HIV Ag p24; HBsAg; anti-HCV a protilátky proti původci syfilis). U dárců RP anti-SARS-CoV-2 byly serologické testy rozšířeny ještě o průkaz protilátek anti-SARS-CoV-2. Imunohematologické vyšetření se provádělo na analyzátoru NEO Iris firmy APR, infekční markery na analyzátoru Architect i2000 SR firmy Abbott. Dárce rekonvalescentní plazmy bylo možné odebrat nejdříve 14 po uzdravení nebo po ukončení izolace. Tvorba protilátek začíná zpravidla kolem 2 týdnů od začátku onemocnění a dosahuje maxima kolem 4.- 10. týdne, pak následuje pokles. Právě období s vysokými titry protilátek je optimální pro odběr rekonvalescentní plazmy. Dárce bylo možné odebírat opakovaně, počet odběrů byl limitován postupně klesajícím titrem protilátek. Bakalářská práce se tímto tématem zabývá. Rekonvalescentní plazma stejně jako "klasická" byla podávána pacientům kompatibilní v systému AB0. Bakalářská práce se zabývá frekvencí krevních skupin u rekonvalescentní plazmy, zda odpovídala frekvenci krevních skupin v populaci.
Screening of donors convalescent plasma anti-SARS-CoV-2
Keywords: COVID-19; RP anti-SARS-CoV-2; protilátky anti-SARS-CoV-2; analyzátor NEO Iris; analyzátor Architect i2000 SR; krevní skupiny AB0 systém; COVID-19; RP anti-SARS-CoV-2; anti-SARS-CoV-2 antibodies; NEO Iris analyzer; Architect i2000 SR analyzer; blood groups AB0 system