Rozdíly v ošetřovatelské péči u pacientů s paraplegií a kvadruplegií - Hůlková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Poškození míchy s následným ochrnutím svými důsledky nepříznivě ovlivní prakticky všechny oblasti života pacienta. Pacient s paraplegií nebo kvadruplegií nemá jen omezení ve smyslu ztráty hybnosti či citlivosti na určitých částech těla, ale často je ohrožen nejrůznějšími zdravotními komplikacemi a psychickými problémy. Se zkvalitněním léčebné a ošetřovatelské péče počet těchto komplikací u pacientů po poranění páteře významně klesá. Cílem bakalářské práce bylo zjistit rozdíly v ošetřovatelské péči u pacientů s paraplegií a kvadruplegií na spinálních jednotkách a na chirurgických odděleních, dále posouzení rozdílů ošetřovatelské péče u pacientů s paraplegií a kvadruplegií. Výzkumná část této práce byla vytvořena pomocí kvantitativního šetření formou anonymního dotazníku a k doplnění odpovědí sester pracujících na spinální jednotce byla ještě použita kvantitativní metoda sběru dat pomocí nezúčastněného strukturovaného skrytého pozorování. Výzkumný soubor metody pozorování tvořilo 32 pacientů z toho 16 pacientů s paraplegií a 16 pacientů s kvadruplegií ze Spinální jednotky Úrazové nemocnice Brno a Fakultní nemocnice Brno. Výzkumné šetření formou anonymního dotazníku bylo prováděno na spinálních jednotkách a na chirurgických odděleních v České republice. Dotazník obsahoval celkem 30 otázek. Bylo rozdáno 133 dotazníků, jejich návratnost byla 78,9 %. Celkem bylo stanoveno pět hypotéz. První hypotéza: Na spinální jednotce se zaměřuje ošetřovatelská péče u pacientů s paraplegií a kvadruplegií hlavně na podporu soběstačnosti a na aktivizaci. Tato hypotéza se potvrdila. Druhá hypotéza: Na chirurgických odděleních je ošetřovatelská péče u pacientů s paraplegií a kvadruplegií zaměřena na uspokojování základních potřeb. Výsledky byla tato hypotéza také potvrzena. Třetí hypotéza: U pacientů s kvadruplegií je z pohledu sester větší riziko vzniku imobilizačního syndromu než u pacientů s paraplegií. Šetřením byla tato hypotéza potvrzena. Čtvrtá hypotéza: U pacientů s kvadruplegií je z pohledu sester větší riziko vzniku infekce než u pacientů s paraplegií. V tomto případě nebyla hypotéza potvrzena. Pátá hypotéza: U pacientů s kvadruplegií je z pohledu sester větší riziko vzniku psychického onemocnění než u pacientů s paraplegií. Získané výsledky tuto poslední hypotézu nepotvrdily. Stanovené cíle práce byly splněny na základě potvrzení tří hypotéz z pěti stanovených. Bakalářská práce může sloužit jako studijní materiál pro studenty Jihočeské univerzity Zdravotně sociální fakulty a také pro zdravotníky přicházející do styku s pacienty s paraplegií a kvadruplegií.
The difference in nursing care between patients with paraplegia and quadriplegia.
Keywords: kvadruplegie; ošetřovatelská péče; paraplegie; poranění míchy; spinální jednotka; quadroplegia; attendance care; paraplegia; injury spinal; spinal units