Srovnání pneumatologie pravoslaví a evangelikálních církví - Maratová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této práce je porovnání pneumatologie pravoslaví a evangelikálních církví. Cílem práce je shrnout, porovnat a zhodnotit poznatky získané studiem textů pravoslavných a evangelikálních teologů. První část je věnována významným teologickým tématům pravoslavné teologie. Druhá část je zaměřená na evangelikální pneumatologii, zejména na pneumatologii jejího charismatického a letničního proudu. Značná část tohoto oddílu je věnovaná snaze o pojmové vymezení evangelikalismu v kontextu jeho historického vývoje. Současně zde byla nastíněna šíře a rozmanitost tohoto moderního fenoménu. Jako východisko pro tuto práci byla zvolena díla některých letničních a charismatických autorů, jejichž pozici v klíčových otázkách srovnávám s pozicí vybraných tradičních, konzervativních teologů. Třetí a závěrečný oddíl je zaměřen na vyhodnocení získaných poznatků a akcentování shod a rozdílů.
The comparison of the pneumatology of orthodox and evangelical churches
Keywords: Duch svatý; Trojice; duchovní dary; pneumatologie; církev; křest v Duchu; svátost; The Holy Spirit; The Holy Trinity; Spiritual Gifts; Pneumatology; Church; Baptism in the name of the Holy Spirit; Sacrament