Problémy, intervence a výsledky Omaha systému v klinické praxi ošetřovatelství - Beňová, Eva; Boledovičová, Mária; Bowles, Kathryn H. (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2016)
Hepatopankreatobiliární nemoci patří k častým onemocněním v gastroenterologii. Problematika implementace standardizované terminologie Omaha systému v České republice nebyla dosud zkoumána. Cílem výzkumu bylo identifikovat problémy, intervence a výsledky klientů s vybraným gastroenterologickým onemocněním podle Omaha systému v klinické praxi ošetřovatelství. Výzkumný vzorek tvořilo 23 klientů s hepatopankreatobiliárním onemocněním. Počet dokumentovaných potíží dle schématu klasifikace problémů byl od 3 do 10, z čehož 10 % v environmentální doméně, 20 % v psychosociální doméně, 40 % ve fyziologické doméně a 30 % v doméně chování ve vztahu ke zdraví. Celkem bylo realizováno 274 intervencí. Průměrný počet intervencí byl 11,9 u jednoho klienta. Při mapování propojení problémů a intervencí bylo nejvíce intervencí z kategorie léčba a terapeutické postupy (35,4 %) a surveillance (31,8 %). Poměrně nízké zastoupení naznačují intervence v kategorii edukace, vedení a poradenství (18,2 %) a case management (14,6 %). Intervence v kategorii léčba a terapeutické postupy dominovaly u problému bolest (35,5 %), trávení – hydratace (45,3 %), kůže (93,8 %) a krevní oběh (62,9 %). Case management se uplatňoval u problému užívání látek (50 %) a u problému výživa (31,7 %). Při porovnání iniciálních hodnot výsledků problémů s finálními hodnotami bylo výrazné zlepšení vědomostí a stavu u jednotlivých problémů. Výsledky výzkumu prezentují pilotní zkušenosti s uplatněním Omaha systému u vybrané komunity klientů. Nejčastější problémy klientů s hepatopankreatobiliárním onemocněním dle schématu klasifikace problémů Omaha systému byly z fyziologické domény a z domény chování ve vztahu ke zdraví.
Problems, interventions and outcomes of the Omaha system in nursing clinical practice.
Keywords: Omaha systém; schéma problémů; schéma intervencí; škála pro hodnocení výsledků problémů; gastroenterologie; hepatopankreatobiliární nemoci; The Omaha system; Problem Classification Scheme; Intervention Scheme; Problem Rating Scale for Outcomes; Gastroenterology; Hepatic pancreatic biliary disease