Pěstování kukuřice seté (Zea mays L.) pro energetické využití - Jiraň, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Kukuřice patří světově mezi jednu z nejvýznamnějších plodin. Pěstuje se nejenom pro účely potravinářské či krmivářské ale v současnosti se stále více využívá také v průmyslu. Jednou z možností jejího využití, které se v posledních letech na území České republiky rozmohlo, je přeměna její biomasy v bioplynových stanicích na metan a další látky, vzniklé anaerobní fermentací. Vzniklou směs plynů lze využít například k výrobě elektrické energie prostřednictvím kogeneračních jednotek. Práce je zaměřena na popis agrotechnických operací při pěstování kukuřice seté. V práci jsou dále popsány možnosti jejího využití energetice.
Maize (Zea mays L.) cultivation for energy use
Keywords: Bioplyn; bioplynová stanice; energetika; kukuřice; biogas; biogas plant; energetics; maize