Ein Beitrag zur Geschichte der Gemeinde Zátoň - Fabiánová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce Ein Beitrag zur Geschichte der Gemeinde Zátoň se zabývá zmapováním dějin této pošumavské obce. Úvodní kapitoly jsou věnovány obecně dějinám Šumavy a oblasti Sudet. Prostudování specifik historického vývoje této části země zasazuje události, k nimž došlo po 2. světové válce, do jasnějšího kontextu. Práce se soustřeďuje především na události 20. století, kdy došlo k výrazné a nezvratné proměně celého regionu z důvodu odsunu německy mluvícího obyvatelstva. Ke sběru materiálů pro tuto práci byla použita odborná literatura a vzpomínky pamětníků nebo jejich potomků.
A Contribution to the History of the Locality of Zátoň
Keywords: obec Zátoň; Sudety; poválečný odsun německy mluvícího obyvatelstva; vzpomínky pamětníka odsunu; the locality of Zátoň; Sudety; the transfer of german-speaking inhabitants; memories of a witness of the transfer