Recepce díla Karla Maye v Čechách v průběhu dvacátého století - Maryška, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá německým spisovatelem Karlem Mayem, od jehož narození letos uplynulo 170 let. Zároveň také uplynulo 100 let od jeho úmrtí. Práce podává ucelený Mayův životopis, který je podrobněji zaměřený na první polovinu spisovatelova života. V druhé části se práce zabývá vztahem Karla Maye k českému prostředí, a to jak k Čechám, kde Karel May strávil při různých návštěvách několik týdnů svého života, tak k samotným Čechům, zejména k jeho českému nakladateli Josefu Richardu Vilímkovi mladšímu. Ve třetí, závěrečné části nám několik českých obdivovatelů Karla Maye prozradí, proč se jejich celoživotním koníčkem stal právě německý spisovatel.
Reception of the work of Karl May in Bohemia during the twentieth century
Keywords: Karel May; životopis; Josef Richard Vilímek mladší; Čechy; Karl May; biography; Josef Richard Vilímek junior; Bohemia