Historie a současné přístupy v psychoterapii zaměřené na tělo - Semrád, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je teoretickou literární rešerší, zabývající se psychoterapeutickým směrem, který je označován jako body psychoterapie nebo psychoterapie zaměřená na tělo. Psychoterapie zaměřená na tělo je vědou, která se vyvíjela během posledních 70 let na základě výzkumů v biologii, antropologii, etologii, neurofyziologii, neuropsychologii, vývojové psychologii, neonatologii a v perinatálních studiích. Zároveň těžila i ze svých vlastních zkušeností a zjištění. Práce nastiňuje okolnosti a důvody vzniku toho psychoterapeutického odvětví, vymezuje jeho současný stav a postavení mezi dalšími terapeutickými systémy. Dále uvádí psychologické a neurofyziologické poznatky, které objasňující vztah mezi tělesnou a psychickou rovinou člověka a jsou pro začlenění práce s tělem do psychoterapie významné. Práce také mapuje, popisuje a porovnává různorodé přístupy, které se v rámci body psychoterapeutického směru v současnosti ve světě uplatňují.
The history of and the present ways of approaching psychotherapy focused on the body
Keywords: Body psychoterapie; psychoterapie orientovaná na tělo; psychoterapie zaměřená na tělo; somatická psychoterapie; holismus.; Body psychotherapy; psychotherapy focused on the body; somatic psychotherapy; holism.