Dopady cestovního ruchu na ochranu přírody a životního prostředí ve zvoleném regionu CHKO Žďárské vrchy - Šedivý, Richard (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce bylo analyzovat cestovní ruch v CHKO Žďárské vrchy, především jeho dopady na ochranu přírody a životního prostředí a poté navrhnout možná řešení problémů. Diplomová práce je rozdělena do několika kapitol. Úvodní kapitoly jsou věnovány obecné charakteristice ochrany přírody v České republice a kraji Vysočina. Další částí je situační analýza Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, která obsahuje vymezení oblasti, přírodní a kulturní atraktivity, naučné stezky a jsou zde řešeny mikroregiony CHKO spolu s nejvýznamnějšími městy a obcemi. Stěžejním oddílem práce je potom kapitola, která se věnuje jednotlivým sportovním aktivitám, které je možno provozovat v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, možnosti partnerství, udržitelnému rozvoji, a dopadům cestovního ruchu na ochranu přírody a životního prostředí. Poslední kapitoly se zabývají SWOT analýzou oblasti, marketingovým výzkumem, řízeným rozhovorem s pracovníkem Správy CHKO Žďárské vrchy Ing. Jaromírem Čejkou a návrhem řešení problémů.
The impact of tourism on protection of nature and environment in the selected region
Keywords: cestovní ruch; chráněná krajinná oblast; ochrana přírody; životní prostředí; trvale udržitelný rozvoj; tourism; conservation area; nature protection; sustainable tourism