Figurální stylizace v sochařské tvorbě - Slovák, František (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou stylizace ve figurální sochařské tvorbě se zřetelem k realizacím vybraných sochařů 20. století. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o některých formálních možnostech stylizace a jejich uplatnění v sochařské tvorbě. Základní výtvarné prostředky a některé determinanty sochařské tvorby spolu s neverbálními prostředky jsou rozebrány a užity v charakteristice sochařských děl několika českých autorů 20. století. Praktickou část tvoří série skic, studií a variant figurální stylizace, které aplikují poznatky vzešlé z teoretické části.
Figural Stylization in Sculptur Creation
Keywords: stylizace; figura; sochařská tvorba; výtvarné prostředky; figurální kompozice; stylization; figur; sculpture creation; artistic means of expression; figural compozition