Resocializace mladistvých pachatelů v praxi probační a mediační služby - Böhm, Bohumír (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce bude zmapovat postupy pracovníků Probační a mediační služby ČR jak v trestním řízení vedeným s mladistvými pachateli trestné činnosti, tak i v rámci jejich resocializace. Práce bude rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části autor vymezí základní právní pojmy v oblasti soudnictví mládeže, rozdílnost koncepcí retributivní a restorativní justice, problematiku trestání a ukládání výchovných opatření mladistvým pachatelům a vnějšího hodnocení jejich činnosti pohledem Probační a mediační služby ČR a orgánu sociálně-právní ochrany dětí v řízení v trestních věcech mladistvých. V praktické části bude zkoumáno metodou kvalitativní analýzy pomocí polostrukturovaných rozhovorů provedených jednak s probačními úředníky a jednak s mladistvými pachateli, kteří absolvovali akreditované resocializační programy. Výzkum bude zaměřen na postoje a proces resocializace této skupiny osob. Zejména bude věnována pozornost otázkám, jak jsou tyto programy vnímány, hodnoceny samotnými mladistvými osobami, a jaký měly vliv na jejich další život. Výběrový soubor budou tvořit klienti a pracovníci Probační a mediační služby ČR v Jindřichově Hradci, Třebíči, Táboře a v Českých Budějovicích.
Resocialization of juvenile offenders in the practice of probation and mediation service
Keywords: Trest; trestný čin; mladistvá osoba; probace; mediace; restributivní a restorativní justice; resocializace; postpeniterciární péče; akreditovaný probační program; probační dohled; resocializace; Punishment; criminal offense; juvenile person; probation; mediation; restrictive and restorative justice; resocialization; post-penitentiary care; accredited program; probation; probation supervision; probation program; mediation; resocialization