Sociální pracovník v případech krizové intervence při mimořádných událostech - Lajpertová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá rolí sociálního pracovníka v případech obětí mimořádných událostí. Středem zájmu je v práci sociální pracovník jako zaměstnanec nestátní neziskové organizace se zaměřením na poskytování krizové intervence, která je jednou ze základních metod při odstraňování psychických následků po mimořádné události. Práce je rozdělena do 7 kapitol sestávajících z popisu zkoumané oblasti ? popsání mimořádné události a oblasti krizového řízení, neb tvoří pole, na kterém se sociální pracovník musí orientovat. Pozornost je věnována psychickému stavu člověka a také popisu metody krizové intervence, na kterou je práce zaměřena. Následně jsou uvedeny dva případy, které mají sloužit k naplnění stanoveného cíle ? role sociálního pracovníka v případech pomoci obětem mimořádných událostí, za pomoci krizové intervence a dílčích cílů. Následuje shrnutí a závěr.
Social Worker crisis intervention in case of emergencies
Keywords: mimořádná událost; krizové řízení; nestátní neziskové organizace; sociální pracovník; druhy pomoci ? humanitární; sociální a psychosociální; psychika člověka po mimořádné události; krizová intervence.; emergency; crisis management; non-profit organizations; social worker; types of assistance - humanitarian; social and psychosocial; psychological man after an incident; crisis intervention.