Rostliny a atmosféra - didaktické zpracování tématu pro výuku na základní škole - Čekal, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce bylo didakticky zpracovat formou výukového programu s prvky badatelství vybrané téma z oblasti vztahů mezi rostlinami a atmosférou a aplikovat ho ve výuce na základní škole. Součástí diplomové práce bylo také srovnat, jaký má vytvořený výukový program vliv úroveň žákovských znalostí. Testování probíhalo na 150 žácích. Výzkumem bylo zjištěno, že prostřednictvím BOV se u žáků úroveň znalostí ve srovnání s frontální formou výuky zvyšuje. Dále to, že vědomosti žáků o fotosyntéze před výzkumem byly průměrné. A dále bylo potvrzeno, že při použití výukového programu s prvky badatelství a moderní techniky (žákovské sety Vernier) bylo učivo žáky efektivněji vstřebáno.
Plants and atmosphere - didactic processing of the theme for teaching on the elementary school
Keywords: multimédia; didaktický test; badatelsky orientované vyučování; fotosyntéza; multimedia; didactic test; inquiry based education; photosynthesis