Vliv změny pravidel v roce 2010 na střelbu hráčů NBL - Svoboda, Václav (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem naší diplomové práce je zjistit a vyhodnotit vliv změny v pravidlech v roce 2010 na úspěšnost střelby za 2 body a za 3 body u vybraných českých a zahraničních hráčů nastupujících v Národní basketbalové lize, kteří splňují námi zadané podmínky ve zkoumaných sezonách 2009/10 a 2010/11. Při samotném výzkumu v empirické části jsou použity následující testy: studentův párový t-test, dvouvýběrový F-test, studentův nepárový t-test o rovnosti rozptylů a size of effect. Výsledky těchto testů nám statisticky potvrdily hypotézy H1 a H2, tedy snížení úspěšnosti střelby v sezóně 2010/11 dvoubodových hodů u všech zkoumaných hráčů a snížení úspěšnosti střelby tříbodových hodů u hráčů české národnosti. Naopak se nepotvrdila hypotéza H3, tedy zvýšení úspěšnosti střelby tříbodových hodů v sezóně 2010/11 u zahraničních hráčů. Z věcného hlediska považuji za zásadní výsledek 20,1% vliv změny pravidel na úspěšnost střelby tříbodových hodů u hráčů české národnosti.
The effect of the rules change in 2010 on shooting of NBL players
Keywords: basketbal; historie; pravidla; efektivita; technika; střelba; NBL; basketball; history; rules; efficiency; technique; shooting; NBL