Die Bilder des Vaters in der Korrespondenz von Franz Kafka - Veselá, Marcela (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této diplomové práce je seznámit se s Franzem Kafkou především jako s pisatelem četných dopisů, ve kterých se zabýval často obrazem a myšlenkami na svého otce, Hermanna Kafku. Po obecném úvodu, který se zaměřuje na postavu otce v klasickém expresionismu, se práce věnuje zpracování tematiky vztahu otce a syna v tvorbě Franze Kafky. V následující části se práce zabývá jeho korespondencí s Felicí Bauerovou a Milenou Jesenskou. K oběma ženám měl Kafka velmi důvěrný vztah, a proto tedy také můžeme v jeho korespondenci pátrat po zmínkách o jeho otci. V závěrečných kapitolách se také zaměříme na neméně důležité dopisy samotným Kafkovým rodičům a jeho sestře Ottle a porovnáme celkovou autorovu korespondenci a obraz otce tak, jak je zpracován v jednotlivých dopisech.
The images of the father in correspondence of Franz Kafka
Obrazy otce v korespondenci France Kafky