Kontaktní centra a nové drogy - Kameníková, Klára (Jihočeská univerzita, 2019)
Ve své práci se zaměřuji na problematiku nových syntetických látek a na specifika sociální práce s uživateli těchto látek v kontaktních centrech v České republice. Cílem bylo popsat specifika sociální práce v kontaktních centrech s uživateli nových syntetických látek a výzkumná otázka byla zvolena: "Jak pracují pracovníci v sociální sféře s uživateli nových drog?" V teoretické části práce se věnuji drogám obecně, dále charakteristice a rozdělení drog. Definuji pojem nové drogy, tedy nové syntetické látky, jejich dělení a účinky. Okrajově definuji i seznam návykových látek a jeho vliv na drogovou scénu. Dále se zaměřuji na samotná specifika sociální práce v rámci drog, tedy na kontaktní práci a filozofii harm reduction. V poslední kapitole se věnuji drogové politice. V praktické části se věnuji kvalitativnímu výzkumu, kde jsem použila metodu dotazování s využitím techniky polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory probíhaly s pracovníky kontaktních center v České republice, přesněji v Jihlavě, Písku a Trutnově. K vyhodnocení dat z rozhovorů byla použita metoda zakotvené teorie. Z výsledků výzkumu se ukázalo, že pro práci s uživateli nových syntetických látek nejsou dosud žádné specifické přístupy. K této práci se využívají principy, které se uplatňují pro práci s uživateli běžných drog. Jedná se o kontaktní práci, filozofii harm reduction, relativně nový přístup hard & smart a v budoucnu by se měl objevit nový přístup zaměřený především na práci s novými látkami, a to testování kvality látek na akcích a v kontaktních centrech. Tato práce by mohla být přínosem a posloužit pracovníkům kontaktních center i jiných adiktologických pracovišť, např. adiktologických ambulancí, dále také laické veřejnosti, která se o danou problematiku zajímá či studentům příbuzných oborů.
Drop-In Centres and New Drugs
Keywords: drogy; nové syntetické látky; kontaktní centra; harm reduction; drogová politika; drugs; new synthetic substances; drop-in centres; harm reduction; drug policy